30-årsfest och vigsel

Nu har det inte blivit uppdaterat på nästan en vecka...men vi lever än och har hälsan. Det är bara det att det händer inte så mycket när jag sitter och läser halva dagen och sedan hämtar barnen på dagis.

I fredags hade vi i alla fall några av nätmammorna här på fika. Nu var det väldigt länge sedan vi träffade dem så det var riktigt trevligt och barnen hade vuxit och ändrat sig utseendemässigt en hel del.
Nu ser jag fram emot den 11/9 när vi ska gå ut och äta tillsammans och faktiskt träffas utan barn. Det är jätteroligt att se de andra barnen men det blir ju gärna ganska hög volym när man träffas några stycken. Dessutom var Hanna inte på sitt allra bästa humör utan skulle bara bäras och sitta i knät. I vilket fall som - kul att ni kom tjejer!!

Igår var Jonathan och jag inne i stan en sväng på förmiddagen för att handla lite jogginbyxor till honom. Han behöver ha byxor som han klarar av att dra ner själv när han behöver gå och kissa. Sen åkte vi upp till min syster som hade ställt till med 30-årsfest. Hon och hennes sambo passade också på att överraska de flesta av oss med att gifta sig där utanför partytältet. Jag blev både överraskad och inte överraskad på samma gång. Det var ju ett alldeles utmärkt tillfälle att passa på när man ändå hade samlat släkt och vänner till fest. Däremot trodde jag faktiskt inte att de någonsin skulle gifta sig. Men fel fick jag och det var ju trevligt det :). Vi önskar dem all lycka till med sitt äktenskap!! Nu vet ju mina bröder Daniel och Emil vad som förväntas av dem när de fyller 30 ;) (Flemming och jag avslöjade ju på min 30-årsfest att vi hade gift oss). Gårdagens fest var mycket trevlig och maten var god. Jonathan hade som vanligt jättekul ihop med Hugo och även de andra barnen som var där. Han imponerade stort på oss också med kisseriet. Vi satte på honom en byxblöja när vi skulle åka dit eftersom vi tyckte att vi ville ge honom en chans - jag menar hur lätt är det inte att glömma att man är kissnödig när man leker och har kul. Men han skötte det där galant och blöjan var lika torr när vi åkte hem som när vi åkte dit. Han har varit lika duktig idag så det blir spännande att se hur det går på dagis imorgon för där han ju ännu inte lyckats klara sig en hel dag.

Idag har vi roat oss med att besöka hästens dag här i Jämjö och tittat på lite hästar. Sen tog vi bilen och åkte med linfärjan ut till Ytterön och Östra Hästholmen. Jag har aldrig varit där ute så det var roligt att se ett par ställen som någon av de gamla på jobbet har pratat om.
Vi åt vår medhavda kycklingsallad på en klipphäll och sedan försökte FLemming och Jonathan att fånga småfisk med håv men det gick inget vidare. Det fick bli lite smådjur ifrån tången istället. Men jag tror att Jonathan tyckte att det var lika spännande.














Jag sitter nu här och är lite trött i mina muskler, men också väldigt stolt. För jag har äntligen fått tummen ur och masat mig ner till gympan och kört ett pass. Svettig blev jag och trött i musklerna. Men konditionen var inte riktigt så illa som jag hade befarat. Koordinationen var det dock värre med -  att det kan vara så svårt att röra på armar och ben samtidigt ;) Men det ger sig väl när man kommer in i det.

Nu ska jag fixa några änglar till en beställning som ska vara klar imorgon medan jag väntar på att FLemming kommer hem från gymmet.


Tillbaka i skolbänken

Idag var det alltså upprop på vård- och omsorgsutbildningen med all den information som det innebär. Så ikväll är jag lite trött i skallen. Det var ett par ansikten där som jag kände igen bland eleverna och nån som jag har haft som elev när jag jobbade på vuxenutbildningen själv.
Det kändes lite  konstigt när jag kom dit som elev istället för lärare. Men det är ju trevligt att man redan känner den mesta personalen.

Jonathan gick iväg till dagis idag utan blöja. Han fick själv välja om han skulle ha kalsonger eller blöja och han valde kalsonger. Han hade kissat på sig en enda gång så det hade gått ganska bra. Ikväll åkte Flemming iväg och köpte fler par kalsonger till honom så att vi kan försöka imorgon igen. Vi måste köpa lite fler par byxor till honom som han kan dra ner själv.

Jag slölyssnar just nu på en debatt om äldrevården på TV:n just nu och man känner så väl igen det som det diskuterar och det är inte roligt att höra.

Floating violet




Min senaste skapelse.

En helt blöjfri dag

Igår träffade vi vår föräldragrupp igen. Det var nu 3 månader sen vi träffades sist så det hade hänt en del med barnen. Vi saknade två av familjerna idag men trevligt var det i alla fall med god mat och bus. Tyvärr var vi tvungna att lämna sällskapet ganska tidigt för att köra upp till Söderåka för att fira min far som har fyllt 55 år. Där bjöds det på ännu mer god mat så hungriga behövde vi verklgien inte vara. Jonathan och Hugo lekte som vanligt bra tillsammans, men Hanna var lite trött och gnällig.

Idag har vi bara varit hemma och Jonathan har inte haft någon blöja på hela dagen och har inte kissat ner sig en enda gång. Men man får ju påminna honom om att gå och kissa med jämna mellanrum.
Våra barn bråkar ju ganska mycket, eller Jonathan bråkar ganska mycket med Hanna men i eftermiddag satt de faktiskt en lång stund tillsammans i sandlåda utan att bråka. Det var ett ögonblick som jag njöt av.

Flemming har ägnat större delen av dagen med att sitta upp ytterligare ett nät på min voljär för att hindra nyfikna barn och djur från att lossa nätet så att fåglarna kan rymma.
Tyvärr hittade jag alla tre ungarna döda i holken i fredags eftermiddag. Det såg ut som om de hade blivit ihjälhackade. Så nu kommer jag att plocka ner holkarna igen för nu börjar nätterna att bli för kalla för att fåglarna ska hålla på att häcka.

Ikväll har jag varit ute och plockat lite björnbär. Hittade 1,3 kg som nu ligger i frysen.
Imorgon börjar jag på min undersköterskeutbildning. Det ser jag fram emot riktigt mycket.

Slänger in en bild på en solros som har hittat upp mellan väggen och golvet på trädäcket.

Tandläkarrädslan borta

Natten gick bra och jag klarade det utan att somna även om jag fick resa mig upp ett par gånger när John Blund höll på att vinna slaget. Direkt efter jobbet begav jag mig sedan till tandläkaren. Jag kan inte påstå att jag är paniskt rädd för tandläkaren men sprutor gillar jag inte och ogillan är så stor att jag hitintills har lagat de fyra hål jag har haft utan bedövning. Men tandläkaren tyckte att vi skulle bedöva idag eftersom jag hade ett hål och la först på en bedövningssalva och den var så bra att jag inte märkte att jag fick två sprutor med bedövningsmedel insprutade. Så även om det var ett nederlag med ett hål i tänderna, vilket jag inte har haft på 15 år tror jag så fick jag faktiskt känna att det går att laga tänder utan större obehag så hädanefter kommer fasan bara vara vad räkningen på att sluta på ;)

Nu ska jag fixa lite middag och sedan ska jag nog försöka sova ett par timmar innan det är dags att köra och jobba igen.
Såg förresten att det nu är tre ungar i holken. Ett ägg återstår...

Nattarbete

Dags för en liten uppdatering igen kanske. Jag ska snart stica bort och jobba inatt. Jag ska sitta vak och blev inringd i eftermiddags så jag har inte hunnit sova något så det här kan bli väldigt intressant. Jag lär få kämpa för att hålla mig vaken om det blir en lugn natt. Jag ska även gå in och jobba natt imorgon men då är det på mitt sommarjobb så det känner jag ju till och det är en vanlig natt. Men på något vänster får det gå, det är ju kul att få jobba lite i alla fall.

Igår träffade jag och barnen en kompis som vi inte har sett på ett tag nu och vi var på en plats som jag inte har varit på på länge heller, nämligen brukshundklubben. Det var nästan så att man längtade tillbaka till att träna hund igen, men den tiden kommer väl om ett antal år. Vi pratade lite och plockade lite björnbär.
Sen hann vi lagom hem för att dammsuga av lite innan Ami och Neo kom hit och fikade på blåbärsglass. Grabbarna lekte ihop och bråkade lite också.

Idag har vi bara varit hemma, förutom en promenad med hundarna i skogen. Jonathan tycker det är så roligt att gå med Mimmi i koppel även om hon inte jublar hela tiden. Men han orkar gå mycket längre om han får hålla henne och det är ju ingen nackdel.
Nu har vi förresten kört stenhårt utan blöja här denna veckan och det går ganska bra. Igår var han torr hela dagen. Idag har han kissat ner två par kalsonger. Bajsblöja har vi inte bytt någon på honom på över en vecka nu så det går framåt.

Igår upptäckte jag förresten att jag har två nymfparakitungar i en av holkarna ute i voljären. Det ska bli spännande att se om de klarar sig den här gången. Just nu är de nästan nakna och fruktansvärt fula men dunet kommer snabbt på dem.
Nähä nu är det dags att så smått börja göra sig iordning.

Äntligen jakt igen

Ja så tänkte nog maken imorse när han satte sig i bilen vid kl 03 för att åka upp till jaktmarken i Klenemåla och bockjaktspremiären. När han kommer hem eller hur det har gått idag har jag ingen aning om. Han ringde mig under förmiddagen och undrade om det var okej att han plockade lite blåbär. En ganska knasig fråga enligt mig - det är väl klart det är okej!! Det är helt okej att skjuta en bock också!!

Idag säger vi också ett stort GRATTIS till lillasyster Jennie som fyller 30. Tänk att min lillasyster nu är tant hon också ;)


Igår var det sista dagen på mitt semestervikariat och det kändes lite sorgligt att inte få gå dit mer. Eller förhoppningsvis kommer jag ju att få komma dit och timvikariera i alla fall.
I vilket fall som så glömde jag glömde jag en grej där igår kväll när jag gick hem så barnen och jag gick dit en sväng på förmiddagen. Mina hundar fick också följa med så de gamla fick se dem också. Det blir nog en sväng imorgon med för att lämna änglar till dem som inte ha fått några än.

Jonathan börjar komma med allt fler funderingar nu och drar lite slutsatser själv. Idag drack han lite vatten vid lunch men fick det fel så han hostar till så att vattnet sprutar ut ur munnen. Då säger han min mage vill visst inte ha mer vatten.

Nu blir det nog snart sängen för fru Krogh. Veckan som kommer nu har jag ledigt innan skolan börjar den 24/8.

Tvättnötter

För två månader sen skickade jag, efter tips på en blogg, efter min första omgång med tvättnötter eftersom jag tyckte att det lät så intressant att jag ville prova. Jag skickade då efter 100gram som kostade 20 kr. Jag har fortfarande kvar några nötter så 100 gram har räckt i åtminstone två månader och jag kör nog igenomsnitt en maskin om dagen och använder 8 nötter åt gången.
Vad är då tvättnötter?


Ja för det första är det egentligen ingen nöt utan det är frukten från trädet Sapindus mukorossi och de innehåller ämnet saponin som är ett tvålämne. Träden växer i Indien och tvättnötter är ett 100% biologiskt tvättmedel som inte innehåller några kemikalier. Man behöver heller inte använda sköljmedel eftersom tvätten blir mjuk ändå. Tvättnötterna kan användas till såväl vittvätt som kulörtvätt och i alla temperaturer. Eftersom de inte innehåller några blekmedel så bevaras färgerna på kläderna. Dock kan man behöva använda något miljövänligt blekmedel för att få vittvätten helt vit.
Tvättnötterna är doftneutrala och många människor med allergier och hudproblem har märkt en tydlig förbättring sedan de började använda tvättnötter istället för vanligt tvätt- och sköljmedel.
Dessutom blir det billigare att använda tvättnötter istället för vanligt tvättmedel.

Vad tycker då jag efter att ha prövat dem i två månader. Ja jag har precis beställt en omgång till. Fläckar som inte går bort med tvättnötterna har jag inte heller fått bort med Via som jag använde innan. Sen tycker jag att det känns bra att inte använda kemikalier längre till tvätten och inte heller släppa ut dem till reningsverket. När tvättnötterna har förlorat sin glans eller gått sönder alltför mycket så lägger jag dem bara i kompostpåsen. Jag har heller inga problem med att tvätten inte luktar en massa längre utan jag tycker mest att det är skönt. Dock har jag även skickat efter lite eterisk olja som man kan använda istället för sköljmedel eftersom tvätten ibland får en lätt unken doft i tvättmaskinen av någon anledning. Så jag kommer fortsätta att använda tvättnötter!

När jag ändå är igång så kan jag ju också tipsa om Tvåleriets handgjorda tvålar. Jag testade den som luktade pepparkaka och är så nöjd. Jag har haft problem med torr hud i ansiktet trots en ganska fet hy men den handgjorda tvålen funkar alldeles utmärkt och har inte torkat ut huden alls ännu. Bilden ovanför är länkad till Tvåleriet där jag har köpt mina nötter.


Klematis


Skärgårdsbåt

Det tog ett par dagar innan svullnaden vid Jonathans öga helt försvann men nu är den borta i alla fall och han skrattar när han ser fotot på sig själv.

Igår kväll kom mina föräldrar ner hit och passade Hanna och Jonathan medan Flemming och jag åkte en tur med en av skärgårdsbåtarna i Karlskrona. Det var Länsförsäkringar som anordnade det hela och det var väl sådär. Vi satt packade som sillar på båten med vilt främmande människor och maten var lite a la flygplan, förpackade i plastlådor. Den smakade dock okej. Rutorna på båten var ganska skitiga så man såg inte ut så bra och den medföljande guiden var ingen höjdare. Jag tror att den inspelade rösten på båten hade varit mer informativ. Men det var ändå trevligt med ett avbrott i vardagen och att få se Karlskrona utifrån vattnet. Det är ju en vacker stad! Så på det hela taget var det värt de 100kr per person som vi fick betala.

Idag har jag och barnen varit uppe hos syrran och hälsat på så att Jonathan fick leka av sig lite med Hugo. Jonna tog sig an Hanna lite grann och det var lika trevligt som vanligt. Tack återigen Jennie och jag ber om ursäkt för stanken men jag åkte i alla fall hem lite mindre full av skit ;)!




Tyvärr var ungarna som förbytta när vi kom hem. De bara tjurade och grät och allting gick dem emot - tills Flemming kom hem, då blev de små solsken igen. Konstigt men så är det för det mesta...
Jag tror inte att Jonathan sover än. Lagom till att han vilt protesterande fick gå och lägga sig så började det åska och då blev han lite rädd för den och när det hade åskat över så hittade han ett antal olika anledningar till att hålla John Blund borta ett tag till. SÅ han lär väl vara trött imorgon för då är det dags för dagis igen efter tre dagars ledighet.

Skogsutflykt med elaka myggor

Igår förmiddag styrde vi kosan mot Småland och Klenemåla där Flemming har sin jaktmark. Om en vecka är det ju premiär för bockjakten så han skulle upp och kolla till sitt torn och provskjuta bössan. När det var gjort vankades det lite fika vid Mosjön och för en gångs skull fastnade även fru Krogh på bild. Jag gillar som bekant att fotografera men avskyr själv att vara med på bild.


Efter det ägnade vi en stund åt blåbärsplockning och fick tillsammans ihop ungefär 1,4kg blåbär. Någong gång under dagen har Jonathan troligen blivit stucken av en mygga vid ögat och han har reagerat lite på det här med en kraftig svullnad. Så idag har Flemming och barnen varit hos jourläkaren och fått lite kortisontabletter till honom så förhoppningsvis ska svullnaden börja lägga sig här nu. Läkaren hade visst träffat flera barn idag som hade reagerat lika kraftigt på myggbett. Undrar om det beror på att myggorna är lite elakare än vanligt eller om barnen är lite känsligare? Dessutom har han nog blivit biten av en blinning eller liknande för han är svullen på armen, men det brukar jag också bli av sådana bett.

Fast han verkar inte ha ont av det i alla fall men man vet väl själv hur irriterande det är när man inte ser som man brukar.

Jag är hemma på rast från jobbet. Kör ett 10 timmars pass idag och börjar kl 17 igen och går till 21. Men det går bra förutom att det är rätt varmt ute så man är ju konstant klibbig. Barnen är ute i trädgården och leker just nu och kanske blir det ett bad i baljan sen. När Hanna har lagt sig ikväll ska Flemming och Jonathan grilla lite.

Jag är inte din nyckelpiga mamma

Även idag har det varit en ganska bra och ledig dag här hemma med barnen. Ja förutom när Jonathan med flit körde på lillasyster bakifrån med hennes bobby-car så att hon föll framlänges och slog i munnen så att blodet rann.

I eftermiddags satt jag och tillverkade en ängel till vår granne som ett litet tack för alla begagnade kläder som vi har fått av henne. Plötsligt tappar jag en av tängerna på golvet och böjer mig ner och tar upp den: Jonathan som sitter bredvid mig säger då till mig att du får ta upp den själv mamma, jag är inte din nyckelpiga. Jag brukar ju säga till honom att han får göra saker själv som jag vet att han kan för jag är inte hans piga. Det fick han alltså till nyckelpiga :D. Mitt svar till honom blev- du är söt du, varpå han lutar sig mot mig och säger - jag älskar dig mamma. Gissa om skitungen fick många pluspoäng där ;) Han väckte mig dessutom imorse med två pussar på kinden.

Ikväll har maken och jag ätit middag i lugn och ro och kunnat föra ett vettigt samtal utan avbrott. Det vankades fiskgratäng och efterrätten bestod av lakritsglass. Glassen på bilden till receptet var alldeles gråsvart men det blev inte min av någon anledning. Dock var det inget fel på smaken ;) Receptet hittar du
här.

Ett lila hjärta

Igår kväll pysslades detta lila halsband ihop. Det består av rocaillepärlor, stavar. swarovskikristaller, sötvattenspärlor, bergskristaller och ett handgjort SilverFoilhjärta.


Ledig dag

Vi skulle egentligen haft besök på förmiddagen idag men de ringde och ställde in igår så vi fick klara oss själva och det har vi naturligtvis gjort alldeles utmärkt.
När barnen och jag gick ut med hundarna imorse så fick Jonathan hålla Mimmis koppel helt själv och gissa om han var stolt som en tupp och orkade gå mycket längre än vad han gör i vanliga fall.

Mimmi verkade inte alls uppskatta det från början men ganska snart kom svansen upp igen och hon travade på. Jag tror att hon kom på att hon kunde röra sig mer fritt med Jonathan i andra änden än hon kan med mig.

I eftermiddag fyllde jag sedan på deras badbalja med lite vatten och de hade väldigt roligt däri ett bra tag och sedan sprang de omkring spritt språngande nakna i trädgården och lekte.


Hundarna däremot tyckte att det var väl varmt i solen och höll sig därför i mest i skuggan.


Ja alla utom Linus då som som vanligt stod mitt i solen och flämtade.


På det stora i hela har det varit en bra dag med ungar som har varit på gott humör och det har funnits flera ögonblick som man har stannat upp och bara njutit av dem.

"Änglamakerskan"

Ordet änglamakerska kan ju ha olika betydelser. Antingen kan det vara en kvinna som tar hand om och dödar nyfödda, oönskade spädbarn eller kan det vara en sån som jag som sitter och skapar små änglar på kvällarna ;).
Jag fick hem en laddning pärlor igår så med en stukad tå passade det alldeles utmärkt att pyssla lite med pärlor.


Denna laddningen pärlor går till största delen åt till personalen på jobbet då de ska få varsin ängel som tack för i sommar hade jag tänkt. Tessan du håller tyst ;)
Det finns några änglar kvar sedan om någon skulle vara intresserad av att köpa.
De är ca 3 cm höga och priset är 30kr styck :). Hojta till i kommentarerna om du är intresserad!

Mammas kalas

Så var den här helgen snart till ända och imorgon påbörjar jag min näst sista arbetsvecka på det här semestervikariatet.

Igår förmiddag fick vi besök av Anna och Maja och det var precis lika trevligt som det brukar vara förutom att Jonathan fick världens utbrott. Den kan inte ha varit särskilt roligt för Anna att tvingas lyssna på detta. Men det gav väl en försmak av vad som kanske väntar henne om ett par år när Maja är lika gammal ;)



Hanna hade besöket till ära tagit på sig finaste hatten ;)


På kvällen styrde vi sedan kosan mot Söderåkra där vi skulle fira min mamma som har fyllt 53. Även mina morföräldrar och min pappas moster kom vilket vi alla var extra glada för att hon orkade komma med. Det bjöds på god mat, dricka, trevligt sällskap och Jonathan och kusin Hugo lekte som vanligt jättebra ihop. Morbror Emil och hans sambo Bella tog sig an barnen en stund också och lekte med dem. Hanna är väldigt lik Jonathan när han var i samma ålder. Det tar ett tag innan hon tinar upp och börjar "prata" med folk. Hon tykänns dock inte och har aldrig gjort. Vem som kan ta henne men hon tittar misstänksamt på dem.

Hanna och morfar

Jonathan och Hugo med favoritleksakerna - traktorer.

Idag har Flemming varit och fixat med kabeltrumman som ska bli lekstuga/koja på dagis så nu är det så pass färdigt att barnen kan leka däri när de kommer tillbaka till Tallkotten imorgon. Jonathan har hjälpt till att måla och kom hem med ganska mycket färg på både kropp och kläder. Men han hade haft roligt.
Hanna och jag har varit och veckohandlat och sen pysslat lite här hemma. Hon njuter när hon får gå här och plocka med leksakerna utan en storebror som är och lägger sig i hela tiden. Efter ett bad så sover båda juvelerna nu och jag ska väl gå ner en sväng i tvättstugan och roa mig med tvätten.

Vilken tur

Vilken tur jag har som bara har två barn som bråkar och jävlas med varandra och som trotsar mig till vansinne - men de är pigga och friska i alla fall. Granntjejen har fått sy fyra stygn över ögat i helgen, Viola den coola som är jämngammal med Hanna har brutit sin arm och ska vara gipsad i 3 veckor och Tessans dotter  Cecilia (Just my day) har fått sin fot överkörd av en åkgräsklippare med resultatet att hon har förlorat 3 tår och har ett antal frakturer i foten. Så jag känner mig faktiskt lyckligt lottad idag. Nu ska jag gå och dammsuga.