På rymmen

Idag har jag varit på rymmen från man och barn ett par timmar. Jag körde in en sväng till Karlskrona och kollade lite på bokrean i de olika affärerna men hittade inget av intresse. Sen körde jag ut till Lyckeby och där hittade jag äntligen det jag letade efter nämligen två Lilla Röda Traktornböcker till Jonathan. Gissa om han blev glad för dem. Jag inhandlade även såjord och miniväxthus till fröerna jag har köpt. En del av dem ska försås inomhus så det ska jag försöka roa mig med imorgon. Sen blir det spännande att se om det gror och om jag kan komma ihåg att vattna - är nämligen lite dålig på att vattna de stackars krukväxter som jag har.
I övrigt har allt lullat på som vanligt. Maken och jag har precis avnjutit en enkel men god måltid i lugn och ro eftersom båda barnen sover sedan 1½ timme ungefär efter att ha plaskat vilt i badet.
Strax börjar melodifestivalen eller melodiparodin som maken kallade det nyss.
Jo förresten det hade visst hänt en lite rolig sak när jag var i väg. Jonathan hade lekt med sina grytor på bordet i sitt rum och Flemming sa på skoj till honom att du får akta så att du inte bränner dig varpå Jonathan tar ner handen i den ena gryta för att ta upp en liten ficklampa som låg där. Men han får snabbt upp handen igen och börjar gråta och först förstår inte Flemming vad som har hänt. Men det visar sig att Jonathan är fullt övertygad om att han har brännt handen på plastgrytan. Han var jätteledsen en stund den stackarn. Men han lugnade sig sen och insåg väl att det inte gjorde ont på handen.
Nä nu hägrar TV-soffan. Det är ju inte utan att man är lite mör eftersom Hanna envisas med att det är lagom att stiga kl 3-4 på morgnarna och hon är stört omöjlig att få till att somna om just nu. Måtte det gå över snart.

Underbart väder

är det ute och det är vår i luften. Ute på altanen har jag just nu 20,4 grader och det stiger hela tiden så nu sitter jag med dörren öppen dit ut. Jag var och köpte en blomma till Jonathans dagmamma idag eftersom hon nu går i pension. Då passade jag också på att köpa en härligt solgul Primula till mig själv och nu står den så fint på bordet. Båda barnen sover just nu och jag ska ägna mig åt min distanskurs. När de vaknat ska vi gå till lekplatsen har jag lovat Jonathan.

Trevlig eftermiddag

Nu har snart all snön smält bort igen i vår del av landet och jösses vad skönt det är. Visst kan vi fortfarande åka på en omgång snö till men vi håller tummarna för att vi slipper och att vi nu får vår igen. Att gå ut med hundarna nu är ingen höjdare precis. Vägarna är ju fruktansvärt skitiga och blöta och de två större hundarna lyckas skvätta ner de två mindre, mig och vagnen så vi är lika smutsiga allihop när vi kommer in igen.
Hanna och jag roade oss med veckohandligen idag och i den ena matbutiken stängde kassören kassan efter oss och innan han gick iväg därifrån så hjälpte han mig att plocka i varorna i kassarna. Vilken gentleman! Det är inte ofta man stöter på sådan nu för tiden.

I eftermiddag har vi varit hemma hos en god vän som har en son som är jämngammal med Jonathan. Vi har inte träffats sen innan jul nu. Men vad trevligt det var!  Det är en människa som får mig på gott humör, så pass att jag har gått här och småtrallat för mig själv och det gör jag nog mest bara när jag är som mest tillfreds med livet. Vi bestämde att vi ska försöka komma iväg ibland och gå en promenad utan barn. Det låter himmelskt för en som undrar om hon kan gå utan att putta en barnvagn framför sig ;-) Barnen lekte och Jonathan ville inte åka hem.

Hanna kryper nu rätt så bra själv. Ibland fäller hon fortfarande ut stödbenet men det börjar alltmer likna en traditionell krypstil. Inte för att det spelar någon roll vilket. Nu börjar hon också vilja stå upp och försöka resa sig mot saker. Det ska bli så spännande att se när hon börjar gå. Storebror tog ju sina första steg dagen efter sin 11-månadersdag. Ska Hanna klå det?

Nätmammafika

Idag invaderades det Kroghska hemmet av glada mammor och barn då jag bjöd nätmammagruppen på lunch. Lunchen bestod idag av tacopaj och sallad och till efterrätt serverades plommonpaj med glass eller krämig chokladtårta med grädde. Chokladtårtan var mer anpassad till min kolhydratreduserade kost.
Som vanligt när vi träffas så var det trevligt och vi har alltid mycket att prata om även om jag av naturliga skäl hamnade en del i köket. 10 barn i samma hus gjorde ju också att ljudnivån blev därefter. Men Jonathan hade skoj med kompisarna Viggo och Ellie i alla fall.

Jonathan har idag varit själv hos sin nya dagmamma Irene. Han hade haft så roligt där tillsammans med Adam som är lika gammal att han inte ville åka hem och det är ju positivt. Nu går han hos sin gamla dagmamman veckan ut och sedan är det Irene som gäller. Jag frågade lite försynt om när det var dags för henne att gå i pension men det svarade hon att det var det inte än på några år. Så nu kan vi ju bara hoppas att Hanna får plats där också till sommaren/hösten när det blir dags för mig att återvända ut på arbetsmarknaden igen. Det är ju något som man har lite kluvna känslor inför. Jag har ju till sommaren varit hemma mer eller mindre i 3 år, förutom det jag vikarierade 2007 så det känns ju lite konstigt att det kanske snart är slut med det ,men samtidigt ska det också bli väldigt skönt. Sen gäller det ju som sagt att hitta någon form av jobb också

Flemming har hittat hem igen och svär att han aldrig mer ska åka tåg. Meningen var att de skulle ta tåget i går morse över till mötet i Köpenhamn, men som vanligt så var tågen försenade så de kom försent till sitt möte. Så hädanefter blir det bil trots att det är mycket dyrare än att åka tåget.

Nu blir det snart lite TV i sängen innan jag släcker lampan. Det tar på krafterna att bjuda på lunch ;-)

Slickfia och gnölpelle

Lagom till Flemming och jag skulle gå och lägga oss i går kväll så vaknade Jonathan och klagade lite på ont i örat och sen var det stört omöjligt att få honom till att somna om. Han knölande runt i vår säng så det var rent omöjligt att somna. Det slutade med att jag tog min kudde och gick in och la mig i Jonathans juniorsäng. Där fick jag väl kanske 4 timmars störd sömn. Hanna vaknade några gånger, sängen är för kort för mig och det var för varmt i rummet. Flemming fick väl ännu mindre sömn för det tog lång tid innan Jonathan somnade.
Men sova middag det skulle unge herr Krogh absolut inte göra idag trots att han inte sov särskilt mycket inatt. Men han somnade som en klubbad säl ikväll istället.

Hanna å sin sida är just nu inne ien väldigt trevlig period. Hon älskar att vara på golvet och kolla på alla leksakerna, vrida och vända och inte minst slicka. Hon har blivit fullständigt galen med att slicka på saker. Spelar ingen roll om det är mammas hals, kläder, leksaker eller handdukar. Allt ska provsmakas.

Jag har en docka kvar från när jag var barn som Jonathan tycker är lite spännande. Dessutom är han lite inne i en kiss- och bajsperiod så det enda han ska göra med den här dockan är att byta blöjan på den.


Nehej nu får jag väl gå och ta tag i den fruktansvärt tråkiga tvätthögen. Imorgon är jag gräsänka igen.

Grattis Emil!

Idag säger vi grattis till morbror Emil som fyller 24 idag. Vi har varit uppe i Kalmar en sväng och fikat och tittat på Emils och Isabells nya lägenhet. Det var trångt även om inte lägenheten var särskilt liten. Men när klanen Kornberg/Krogh invaderar så är vi några stycken. Men stämningen var hjärtlig och som de säger så finns det hjärterum så finns det stjärterum.
Vi har också hunnit med en sväng in till Lyckeby för att handla lite mat och så lämnade vi Jullan hos Johnny. Så det har varit en dag med full rulle idag och nu sitter vi framför TV:n och slötittar på melodifestivalen och det är väl ungefär lika dåligt som de två tidigare delfinalerna. Just nu är det någon grekisk låt som spelas och man funderar lite på om det inte var en svensk melodifestival? Nåja man kan ju alltid surfa lite på nätet samtidigt :-)

Vilken skillnad

det blev att köra syskovagnen med nypumpade däck! Igår när jag gick från affären med båda barnen i vagnen + ca 5kg i matvaror så fick jag kämpa så pass med vagnen att jag idag har träningsvärk i ryggen. Nu är det förvisso inte särskilt svårt att få träningsvärk i den här förslappade kroppen men ändå. De enda muskler som är hyfsat i trim är väl de man använder i benen när man promenerar. Resten befinner sig i vad som känns som ett permanent viloläge.
I alla fall så idag när vi gick till dagmamman så rullade vagnen nästan av sig själv igen och plötsligt så blev det återigen roligt att köra den. Tänk att lite luft kan göra så mycket!

Nu är det strax dags att väcka Hanna så att hon kan sova efter lunch igen. Jonathan ska sova middag idag vare sig han vill eller inte eftersom han steg upp redan 04.40 och sover inte han -  sover ingen så att säga.

Hanna tar sig framåt

Nu har Hanna börjat ta sig framåt för egen maskin. Hon kryper inte riktigt på traditionellt sätt men hon hasar sig på något sätt framåt och jag tror nog att hon kommer att utveckla detta hasande till traditionellt krypande så småningom.

På förmiddagarna när Jonathan inte är hemma kan Hanna hålla på med leksakerna på lekrummet i fred.Ingen storebror som bara måste fram eller som klipper till henne i frustration och avundsjuka eller som tar leksakerna för henne.
Hon kan sitta där inne länge och underhålla sig själv. Idag passade hon på att smaka lite på Jonathans tågbana.


Annars har vi haft en lugn dag som vanligt. Två promenader har det blivit och när vi gick till affären och handlade så slocknade båda barnen i vagnen. Solen tittade fram i några minuter. Nu vill jag har vår!  Upptäckte idag att däcken på vagnen behöver pumpas. Det kanske är därför som jag har tyckt att vagnen har blivit så tung att putta för så mycket har inte barnen ökat i vikt.

Fika med "nätmammorna"

När jag hade hämtat Jonathan hos dagmamman idag så styrde vi kosan mot Karlskrona för en fika tillsammans med de goa "nätmammorna". Diskussionerna gick högt och lågt och tiden rusade förbi som vanligt när vi träffas. Men vi var nog rörande överens om att det framöver kommer att vara mycket enklare att träffas hemma hos varandra för nu vill inte våra småttingar sitta still längre. Jonathan och Hanna somnade som klubbade sälar i bilen på vägen hem och sen har eftermiddagen mest bestått av gråt och tandagnisslan.

Ixa har idag fått ta bort stygnen efter livmodersborttagningen så imorgon kan hon börja följa med oss på promenaderna igen.

Helgen som varit

Igår förmiddag begav Jonathan och jag oss in till Karlskrona med bussen. Det var inte första gången som Jonathan åkte buss, men sist var han så liten så det har han glömt. När vi väl satt på bussen så började den stackaren gråta och säga vill inte, vill inte. Jag funderade lite på vad jag skulle göra, men tänkte att vi testar och funkar det inte får vi hoppa av vid en hållplats längre fram och be Flemming komma och hämta oss. Men så fort bussen började köra så sa Jonathan med en nästan lite förvånad ton - inte farligt och vi kunde fortsätta ända in till centrum. När vi steg av och bussen körde vidare så började han nästan gråta för att bussen körde iväg.
Äventyret fortsatte med en fika på ett café och sedan skulle vi upp på andra våningen i en affär. När vi kom till rulltrappan tvärstannade han och sa åter vill inte vill inte. Nähä sa jag då får vi ta hissen då och så gick vi dit. Återigen hördes vill inte vill inte. Men då får vi ju ta rulltrappan då sa jag och lyfte upp honom i famnen och klev på rulltrappan. När vi kom upp så ville han bara åka rulltrappa istället. Det blev några turer till i ett annat shoppingcentrum eftersom vi skulle besöka en leksaksbutik också. Där inhandlades en leksaksmobiltelefon som nu är Jonathans fjärde stora kärlek. Han har den med sig i sängen i kväll.
Sen styrde vi kosan hemåt igen och hann inte så värst långt förrän Jonathan somnade på bussen.
Efter lunch så gick sedan far och son ut och åkte lite pulka i den fantastiska vädret.

Idag styrde hela familjen kosan mot Kalmar för ett besök på Ikea eftersom en matstol till Jonathan skulle inhandlas. Han börjar bli för stor för barnmatstolen nu. Sen blev det som vanligt lite annat smått och gott. Går det att åka till Ikea utan att handla något?
På vägen hem körde vi inom mina föräldrar där vi fick en kopp kaffe samt även träffa mina båda bröder.

Jag måste vidare tacka min kära svärmor för tipset om hur man får bort bladen från vitkålen utan att de går sönder. Det funkade mycket bra och kåldolmarna blev riktigt goda. Det var första gången jag gjorde kåldolmar men jag blev nöjd med dem och det blev några över som passar perfekt till middag när Flemming ska på möte i Danmark nästa gång.

Jonathans stora kärlekar

Jonathans stora kärlekar här i livet är just nu nalle, boken om Ludde och DVD:n med Lilla Röda Traktorn. Nalle vill han helst ha med sig till dagmamman och han går och bär på den ganska ofta om dagarna. När han hade slutat med nappen i höstas så tappade han lite intresset för nalle men det intresset har kommit tillbaka. Boken om Ludde innehåller fem olika berättelser om Ludde och hans nalle och kompisar. Denna bok är den enda som vi har läst de senaste dagarna båda avigt och rätt och mamma börjar väl i ärlighetens namn att bli lite trött på den men Jonathan älskar den. Han har aldrig tittat så värst mycket på TV vilket jag egentligen tycker är bra, men DVD:n med lilla Röda Traktorn tittar han på varje dag nu. Den sitter i Flemmings dator och så fort Flemming kommer hem så vill Jonathan titta på traktorn. Jag vet inte hur många gånger han har sett filmen nu men han har fortfarande inte tröttnat. Vi får väl ta och köpa en till Röda Traktornfilm till honom.



Idag upptäckte jag förresten att han håller på att få en kindtand. När den har kommit upp så har han tre till som ska upp.
Båda barnen är dunderförkylda och har lite svårt att komma till ro ikväll så det väntar väl ytterligare en stökig natt för de stackars föräldrarna.

Titta det snöar, titta det snöar!

Imorse kunde jag göra någonting som jag kommer ihåg från min egen barndom, nämligen gå in till Jonathan på morgonen och säga titta ut, det har snöat i natt. Vi har fått rätt så mycket snö och Jonathan har äntligen fått åka pulka som han har pratat om sedan vi köpte pulkan till honom förra gången det snöade.
Vi har också byggt en stor snögubbe i trädgården. Jonathan hjälpte väl till lite grann men mest var det väl kanske mamma och pappa som blev som barn på nytt.






Natten som gick var som vanligt lite orolig. Hanna vaknade någon gång efter midnatt och fick då komma in till mig men hon kom inte riktigt till ro. Hon försökte verkligen somna men det gick inte så bra. Jag testade att ge henne lite mat men det funkade inte heller, hon kunde fortfarande inte somna om fast hon ville. Till slut bar jag in henne och la henne i hennes säng igen och då somnade hon omedelbart. Detta är 3-4 gången det händer, det vill säga hon kommer inte till ro inne hos oss men lägger man tillbaka henne i spjälsängen så somnar hon om meddetsamma.

BVC-besöket

Jag gillar verkligen vår BVC-sköterska. Det är en kvinna med båda fötterna på jorden och som tänker ungefär som jag.
I vilket fall som så är Jonathan nu 95 cm lång och väger 18 kg och Hanna är 69,5 och vägde in på 8820 gr. Vid 8 månaders ålder var Jonathan 73 cm och vägde 9,8kg så viss skillnad är det på dem.

Nu är det snart läggdags för mig och för Flemming är det då dags att vända bilen mot jobbet igen.

Utanför mitt smutsiga köksfönster

Hanna och jag var väl inte riktigt överens om det här med att sova i natt så jag känner mig lite mosig idag. Vädret är ju inte heller lika härligt som igår, men jag är å andra sidan tacksam för var morgon som det inte spöregnar eftersom jag är mer eller mindre beroende av promenaden på morgonen. Vi är så inkörda på det här nu Hanna och jag att dagen blir helt upp och nervänd om det regnar när vi ska ge oss iväg.

Flemming ska in på nattskiftet ikväll igen och vad händer då? Jo Hanna blir förkyld förstås. Det slår aldrig fel. Men trots att hon är snorig och inte har sovit så bra i natt så är hon vid relativt gott mod. Nu sitter hon riktigt bra själv och man kan lämna henne sittandes på golvet. Visst ramlar hon, men hon verkar ha lärt sig att hålla upp huvudet så att hon inte ska slå i det.

Utanför mitt mitt smutsiga köksfönster har jag ofta den här lille pippin:


Det är Sixten som sitter och tittar in på oss. Kanske längtar han in i värmen, kanske är han bara nyfiken på vad vi gör eller om det är mat på gång. Ibland knackar han på rutan och sitter där utanför och "pratar" och visslar. Det är ganska trevligt faktiskt.

Gårdagens skorpbak fick förresten godkänt av Jonathan som åt upp två stycken till fikat.


Aprikosmarmeladen fick också godkänt och den var så otroligt enkel att göra. Bara att lägga en påse torkade aprikoser i blöt över natten och sedan koka dem några minuter i lite vatten, mixxa och häll upp i en glasburk. Den håller sig ca en vecka i kylskåpet. Fördelen med den är att man slipper allt det tillsatta sockret som det ofta är i industritillverkad marmelad. Nu ska vi strax hämta hem storebror igen och i eftermiddag ska vi tll BVC och väga och mäta. Återkommer med det resultatet.

Förresten vem är du som lämnade en anonym kommentar på gårdagens inlägg? Jag blir ju nyfiken ju ;-)

God morgon!

För det är det idag - en helt underbar morgon. Jag har precis kommit hem från att ha lämnat Jonathan hos dagmamman. Solen skiner, luften är kall och klar och fåglarna kvittrar och även om man vet att det ännu kan smälla till och bli vinter igen så fylls man ändå av hopp om att det kommer att bli vår någongång. Vidare har jag en man som älskar mig och som jag älskar väldigt mycket och två underbara barn som för tillfället är relativt friska. Under promenaden till dagmamman såg vi dessutom tre ekorrar - fantastiskt vackra djur. Så jag har mycket att vara glad för idag!

Jag har under morgonen rannsakat mig själv och insett att jag kan ha kommit med pekpinnar vad det gäller kolhydrater och mat. Eftersom jag anser att man ska leva som man predikar så ber jag härmed om ursäkt i fall det är någon som känner sig ha fått en pekpinne av mig vad det gäller det. Jag ska anstränga mig till det yttersta så att det inte händer igen.

Vidare måste jag tacka bloggaren. De två senaste inläggen jag har gjort på den här bloggen har fått mina stackars hjärnceller, som ännu inte repat sig efter graviditeter och amning, att så sakteliga vakna till liv igen från sin slummer eftersom bloggaren har sett till att jag har börjat fundera på saker och leta lite på nätet efter fakta. Så tack!

Nu tycker jag att jag har agerat debattör tillräckligt mycket och tänker nu låta den här bloggen återgå till att vara det den är tänkt att vara, det vill säga en redogörelse för vad vi hittar på i familjen Krogh. Om någon anser mig vara en förälder som tillämpar skrikmetoder, skrikmetodernas vara eller inte vara var väl det som utlöste det hela från början, så ok tyck det då. Jag bryr mig faktiskt inte och tänker inte ödsla mer energi på att förklara mig. Så länge som jag kan se mig själv i spegel varje morgon med gott samvete och så länge som vår närmsta omgivning, de som känner oss och våra barn och träffar dem regelbundet, anser att barnen är harmoniska och glada barn så tänker jag köra mitt race.

Så kära läsare nu återgår vi till det normala igen. Jag ser ju på min statistik att någonting har hänt då antalet besökare ökade markant igår, men jag väljer faktiskt att lägga min energi på familjen som är det viktigaste jag har. Så nu ska jag gå och baka skorpor och koka lite aprikosmarmelad. Och eftersom det har blivit långa textinlägg på sistone  så avslutar jag detta inlägg med en bild som togs igår när Flemming lekte med barnen samt två bilder från i förrgår då vi var på lekplatsen med barnen.





Hanna provar gungan för första gången och tyckte det var jätteroligt.

Kuvade barn?

Den igår nämnda bloggaren och jag verkar ha hamnat i lite av en åsiktskiljaktighet vilket egentligen är ganska onödigt. Alla har vi våra olika åsikter om vad vi tror på och inte tror på när det gäller barn och hur dessa ska uppfostras. Och tur är väl kanske det för hur skulle det se ut om vi alla var stöpta i samma form?


Det är ingen lätt uppgift att vara förälder. De flesta vill ju sitt barn det bästa och att det ska växa upp till att bli en självständig, stark och trygg individ. Men vägen dit ser olika ut för olika föräldrar.


Mycket enkelt uttryckt kan man väl tillämpa tre olika typer av uppfostran. Den auktoritäre föräldern håller hårt på ordning och reda och tar ofta till våld och hot för att barnen skall lyda. Den danske familjeterapeuten Jesper Juul menar att barn som uppfostras med denna metod lär sig att underkasta sig förälderns vilja, men förlorar på samma gång respekten för såväl föräldern som för sig själv. Resultatet av den här typen av fostran kommer enligt Juul troligen först att framträda när barnet når tonåren, men då blir revolten också därefter. Den auktoritära uppfostrans raka motsats är den så kallade fria uppfostran där föräldrarna mer eller mindre blir en tjänstejon för sina barn. Barnen styr och föräldrarna anpassar sig. Men om föräldrarna inte vågar ta en konflikt och säga nej utan alltid säger ja ja till barnen, så menar Juul att dessa barn inte varken kommer att utveckla sin medfödda förmåga till empati eller sin sociala förmåga, vilket i sin tur kan leda till att barnen blir oroliga och bråkiga samt vill vara i centrum hela tiden, alternativt blir de inåtvända eller börjar skada sig själva genom att exempelvis skära sig eller få ätstörningar och så vidare när de kommer upp i puberteten.


Det Juul menar att man som förälder måste göra är inte att nödvändigtvis ge barnen en massa gränser utan att man som förälder måste respektera sina egna gränser. Om man som förälder exempelvis håller på med någonting som man väldigt gärna vill göra färdigt och barnet kommer och vill att man ska läsa en saga så kan man som förälder välja tre vägar:

•1.     Man säger argt till barnet att ser du inte att jag är upptagen och kör ut det ur rummet varpå barnet lär sig att det inte är okej att uttrycka ett önskemål och så småningom också kan börja känna sig värdelös. Fortsätter det här kan barnets självkänsla komma att ta skada och det börjar uttrycka sitt behov genom att exempelvis börja gnälla, klaga eller tjata. Eller också ger barnet upp och slutar uttrycka sina önskemål.

•2.     Tillämpar man fri uppfostran och genast avbryter det man håller på med och börjar läsa sagan för barnet är risken överhängande att barnet kommer att märka att detta inte är vad föräldern egentligen vill, vilket i sin tur kan skapa skuldkänslor och på längre sikt även det skada barnets självkänsla.

•3.     Det är enligt Juul helt okej att säga till barnet att nej jag vill inte läsa saga för dig just nu. Troligen kommer barnet att bli argt och frustrerat, men det kommer också att lära sig att det är okej att uttrycka ett önskemål och att säga nej och det leder i sin tur till att barnet lär sig att både respektera sina egna och andras behov och i framtiden också själv lär sig att säga nej och inte känna sig tvingad att säga ja bara för att någon uttrycker ett önskemål.


Vilken typ av uppfostrare tillhör då jag?. Ja, lite av varje skulle jag nog säga, men mest någonstans mittemellan. Jag kan inte säga att jag håller mig till en viss metod utan anpassar mig till situationen och så tror jag nog att det är för väldigt många föräldrar. Däremot anser jag att det är vi som föräldrar som är ledare i familjen, inte barnen. Men det innebär inte att man för den skull kuvar sina barn bara för att de inte alltid tillåts göra som de vill, eller för att jag vill att de ska lära sig somna i sina egna sängar. Att barnen skulle bli otrygga och kuvade för att jag inte tar upp dem när de skriker av ilska i sängen, det får ni kära läsare ursäkta, men det köper jag faktiskt inte. Men det lär väl i så fall visa sig när de kommer i tonåren. Nej, jag tror inte att tryggheten hänger på enbart det utan jag tror att det viktigaste man kan göra som förälder är att vara en närvarande förälder. Att lyssna på sina barn och vad de vill och inte vill. Men också att jag som förälder har lov att uttrycka vad jag vill och inte vill. Om det är att kuva sina barn att säga nej ibland, ja då kuvar jag mina barn.


Men som sagt det finns inte en enda sanning (och inget barn är det andra likt) och var och en är ju salig på sin tro. Jag är exempelvis fullständigt övertygad om att kolhydrater inte är vidare nyttigt för kroppen, men det här är inget som jag tänker tvinga på min omgivning genom att komma med pekpinnar vad gäller deras matvanor.


Vi har yttrandefrihet i Sverige och det är fantastiskt och något vi ska vara rädda om. Men om man vill få sin kunskap/erfarenhet att nå fram till andra människor, vuxna såväl som barn, så måste man också lära sig att förmedla den kunskapen utan att trampa andra människor på tårna för resultatet blir endast att de kommer att vända alla taggarna utåt och sluta lyssna. Att med pekpinnar och på ett sätt som kan uppfattas som nedvärderande tala om för andra det man tror på, är för mig att anse sig vara förmer än alla andra, och visst det har man all rätt att tycka att man är, men man ska också ha i åtanke att detta sårar och retar upp dem som utsätts för detta, vuxna såväl som barn. Resultatet? Ja, självkänslan hos den som känner sig påhoppad kan skadas, bekantskapen sägs upp eller också vågar folk inte uttrycka sina tankar längre. Med andra ord bör man tänka på hur det man skriver kan uppfattas av dem som läser det eller också får man finna sig i att folk blir uppretade.


Återigen är detta mina helt outbildade funderingar. Min BVC-sköterska sa vid ett tillfälle något som jag tror stämmer rätt bra - man får de barn man förtjänar!


Föräldraskapsfunderingar

Jag läste ett blogginlägg idag som bara fick mig till att sucka och undra om det är ensamt och blåsigt högt däruppe på piedestalen som en del människor sätter sig själva på. Jag menar dem som tycks anse att de är perfekta och så mycket mer än oss andra vanliga dödliga. Det här blogginlägget nedgjorde, enligt min åsikt, föräldrar som ser till hela familjens välbefinnande och inte viger all sin tid till det lilla barnet.

Jag anser mig vara långt ifrån den perfekta föräldern, men jag är den bästa mamman till mina barn. I samhället och de kretsar jag umgås i råder det väldigt delade meningar om det här med att lära barnen sova i egna sängar. Så jag funderar på om jag är en sämre mamma för att jag har lärt båda våra barn att somna i sina egna sängar, trots att detta ibland har resulterat i någon enstaka kväll då barnet ifråga inte har varit av samma åsikt som mig och därför har skrikit ganska länge av ren ilska för att jag inte tar upp det ur sängen genast det skriker. Nej säger jag, jag är inte en sämre mamma för det därför att jag tror att även små barn testar sina föräldrar och försöker få sin vilja igenom. Jag anser att jag hör skillnad på ett skrik som beror på att barnet är ensamt och övergivet och om barnet är skitförbannat. Detta har resulterat i att vi idag har två barn som för det mesta somnar lugnt och tryggt i sina egna sängar. Skulle de sedan vakna under natten och inte komma till ro igen så får de självklart komma in i vår säng.

Är jag en sämre mor för att jag vill ha lite tid ensam med barnens far? Nej, det tycker jag faktiskt inte. Jag tror att barn faktiskt mår bäst av att få växa upp i en harmonisk familj med båda sina föräldrar och då krävs det faktiskt att man som föräldrar tar sig tid till varandra ibland. Annars tror jag risken är att man så att säga hamnar i otakt och att det till och med kan sluta med skilsmässa. Skilsmässotalen för äktenskap med barn under 1 år talar sitt tydliga språk. De är höga! Det är jobbigt att vara småbarnsförälder, för en del tär det otroligt mycket på förhållandet. Jag har ju faktiskt för avsikt att vara gift med min man även när barnen har flyttat hemifrån. Därför vill jag  ha lite tid själv med honom. Den tid vi får själva är oftast på kvällen och det kan ju faktiskt hända att man någon kväll är så pass pigg att man vill ha lite rajtantajtan. Det underlättas då av att barnen har lärt sig sova i sina egna sängar.

Är jag en sämre mamma bara för att vi valde att skaffa barn tätt, både för att vi ville ha tätt mellan barnen för att vi tror att de kan få stor glädje av varandra och rent ekonomiskt eftersom jag då fick samma föräldrapenning som med det första barnet och rent praktiskt - jag är mellan jobb så då kunde vi lika gärna skaffa de barn vi hoppades på att få och sedan kan jag söka jobb igen. Ja det är tufft att ha barn så tätt och det första barnet fick kanske inte så mycket tid med oss som han hade fått om vi hade väntat med syskon, men å andra sidan det får ju inte lillasyster heller. Vi prioriterar barnen över städning och annat så jag anser att de får tid med sina föräldrar ändå och jag anser mig alltså inte vara en sämre mamma för att vi har skaffat barnen tätt.

Är jag en sämre mamma för att jag inte läser spaltkilometer av barns utvecklingspsykologi? Näpp det tror jag faktiskt inte heller. Jag tror faktiskt att man kommer ganska långt med sunt förnuft. Sen läser jag väl en del utvecklingspsykologi i tidningar och nån enstaka bok har väl studerats också.  Uppfostran som tillämpas i det här huset är nog rätt lik den jag själv fick och så är det väl ganska ofta. Eftersom min kära mor har lyckats fostra fyra barn till starka, självständiga och skötsamma individer så tror jag faktiskt inte att hon var inne på helt fel spår och det utan en examen i barns utvecklingspsykologi.

Jag tror faktiskt att det barn behöver som förebilder är vanliga människor med alla sina fel och brister. Inte de människor som tror sig vara perfekta. Barn behöver kärlek och de behöver engagemang från sina föräldrar och att föräldrarna är goda förebilder, för att ha en chans att växa upp till bra individer och då tror jag nog att sova i egen säng eller samsovning, åldersskillnad mellan syskon och hur pålästa föräldrarna är i utvecklingspykologi och beteende spelar mindre roll.

Ja det var min helt outbildade åsikt!

Kan sätta sig själv

Hanna har idag lärt sig sätta sig själv upp från liggande så nu börjar hon bli en riktigt stor tjej. Hon jobbar fortfarande stenhårt på att lära sig krypa och nu står hon upp ordentligt på händer och knän så det är nog inte så hemskt långt borta.

Ixa ligger just nu ute i hallen och gnäller lite med en stor krage runt halsen. Hon har blivit kastrerad idag och det gör väl kanske lite ont men mest är hon nog uttråkad och hungrig eftersom hon inte har fått äta på ett helt dygn nu. Det är ju nästan snudd på djurplågeri att ge de andra hundarna mat men inte henne.

Inatt fick vi faktiskt 8-9 timmars ostörd sömn vilket inte händer så ofta. Och visst kände man sig lite piggare när man vaknade men jag är bara inte gjord för att stiga upp kl 5 eller tidigare. Medan Flemming och Jonathan slår upp ögonen och sedan studsar ur sängen så segar jag mig upp. Det tar tid innan jag vaknar riktigt. Nu hoppas vi på att vi får ytterligare en ostörd natt.


8 månader...

fyllde vår lilla tjej igår. Hon firade dagen med lite lätt feber och en förmiddagsvila på 3 timmar ute i vagnen allmedan Jonathan och kusin Hugo lekte för fullt här inne. Det skiljer ju fem månader på kusinerna men nu börjar de kunna leka och ha roligt tillsammans och de gjorde det utan att bråka om leksakerna en enda gång. Det var så roligt att dem båda.

När Hanna vaknade från sin förmiddagsvila så var hon feberfri och förblev så resten av dagen också. Efter lunch körde vi upp till mina föräldrar där vi fick både fika och middag. Jonathan satte i sig 3 stycken kanelbullar och sen fanns det inte plats för någon lax.
Barnen har båda varit en ren fröjd att ha idag måste jag säga!

När jag ringde Flemming i snökaosets London i går kväll var han inte riktigt säker på att de skulle kunna ta sig hem med flyget idag som planerat. Engelsmännen som inte är så vana vid några centimeters snö visste inte hur de skulle hantera det som föll från himlen så ingenting fungerade och folk hade väldigt svårt för att ta sig till jobbet och Flemming bara skrattade åt dem och undrade lite smått över hur detta kaos kunde uppstå för lite snö. Ok på sina håll hade det väl kommit 30 cm hörde jag på nyheterna idag...
Men han ringde mig från Heathrow imorse och då såg det ut som om de faktiskt skulle kunna komma hem som planerat och tur är väl det för nu strejkar dammsugaren. När jag skulle ut på storviltsjakt här på de gigantiska tussarna med hundhår så löste jordfelsbrytaren ut när jag försökte köra igång dammsugaren. Jag menar är man gift med en elektirker så ska man ju inte behöva ha det så ;-)

Strax är det dags att hämta hem Jonathan från Tallkotten. När barnen sedan sover middag så ska jag roa mig med att försöka montera in en bilbarnstol till i min bil. Hur detta ska gå till vet jag inte riktigt. Ska jag vara riktigt ärlig så skulle vi nog egentligen behöva vända Jonathan framåt redan nu men det är alldeles för tidigt. Bara för att han är stor som en 3-4 åring i kroppen så är väl kanske inte nackmusklerna lika utvecklade? Men det är lite svårt att veta för rekommendationen är att de tidigast ska vändas framåt vid 3-4 års ålder och de ska inte väga under 15 kg när man gör det och sen får inte huvudet sticka upp för långt över ryggstödet på bilstolen heller. Jonathan uppfyller allt utom åldern snart. Han väger 18kg och snart sticker huvudet upp för långt och vi är väl kanske inte så sugna på att behöva köpa en bilbarnstol till eftersom vi har 3 stycken redan. Svårt det där men jag ska se om jag kan lösa det idag. Eller kanske man ska köpa en släpkärra som finns till hundar och så kan man lägga in barnen i den :-D

Utmanad

Jag har blivit utmanad av Sara att visa bild 6 i mapp nummer 6 i mina bilder på datorn. Så här kommer min bild:



Jag i min tur utmanar följande bloggare:
Coola Viola
Ella Bella Bus
Emma Trolla
7 i familjen
Fina Matilda
Leon The Lion


Here we go again...

Jaha och så var man då gräsänka igen då Flemming har åkt till London och typiskt nog så har Hanna åkt på feber igen. Man kan ju undra vad det beror på att barnen ska bli sjuka just när Flemming måste åka iväg på jobb. Jag börjar bli en aningens trött på att behöva ta hand om sjuka barn själv nu. Och inte är det roligt för Flemming heller att behöva åka iväg och lämna mig själv med dem. Som tur är så Jonathan varit på riktigt bra humör idag förutom när pappa åkte iväg för då började han gråta.
Hanna var så trött nu ikväll att henne fick jag lägga redan vid 17.45 men det innebar ju att Jonathan och jag kunde äta middag i lugn och ro och sedan kunde vi läsa saga och umgås bara han och jag lite innan han gick och la sig.

Igår var det sista jaktdagen för Flemming innan bockjakten drar igång igen den 16/8 och framåt eftermiddagen ringde han mig ganska exalterad eftersom han hade skjutit sitt första vildsvin och när han ringde höll de på att dra ut det ur skogen med enbart ett par hundkoppel till hjälp och det var en aningens tungt med tanke på att den nog vägde i runda slängar 70kg. Tyvärr fick han inte behålla det själv, men han var störtnöjd med dagen och Ixas arbete. Det börjar bli lite typiskt Ixa att briljera på sista jaktdagen. Men vi hoppas att hon ska bli en mer koncentrerad jakthund till nästa säsong eftersom hon ska genomgå en kastrering på torsdag. Hon löper ungefär 4 gånger per år och hon blir kollrig både före löpet och efter löpet så vi hoppas att hon ska slippa hela den biten när livmodern är borta.

Annars så har det väl inte hänt så mycket i helgen. Imorgon förmiddag kommer syrran hit med Hugo och på eftermiddagen ska vi upp till mina föräldrar om inte Hanna är för dålig.
Jag slänger in ett foto jag tog på barnen häromdagen när vi kom hem från promenaden. Fotot är taget genom fönstret i lekrummet och Jonathan brukar stå där och titta ut så handavtrycken gör bilden lite suddig. Men visst är de söta när de sover!