Margarin
För något år sedan åt vi, liksom många andra, margarin eller närmare bestämt Becel på våra mackor. Delvis berodde det nog på att jag faktiskt gick på reklamen om att det skulle vara bra för kroppen. Vi åt det fram till den dagen som jag gav mig på att läsa innehållsförteckningen. Jag jämförde sedan med innehållsförteckningen på Bregott och efter det var inte valet svårt om man vill äta så ren och naturlig mat som möjligt.
Ett annat exempel är det populära matfettet Lätt och lagom från Arla. Det innehåller följande:
Jag har läst vidare i boken Den hemlige kocken och Mats-Eric Nilsson skriver där följande om margariner: "Här är några av de processer som ingår i margarinframställning:
* Fett ur oljefröer utvinns med hjälp av extraktionsbensin.
* Fettråvarorna syrabehandlas med fosforsyra och neutraliseras med lut för att få bort lecitin och fria fettsyror.
* Oljan bleks för att avlägsna den naturliga färgen.
* Med hjälp av så kallad deodorisering tvättas smak, lukt och eventuella lösningsmedelsrester bort.
* Om fettet härdas för att få en fastare form används vätgas och nickel.
* Om det istället genomgår så kallad omestring nyttjas natriummetylat för att spjälka vissa fettsyror.
* Vissa oljor, exempelvis palmolja, nedkyls och filtreras, ibland i kombination med lösningsmedel, för att delas upp i olika fraktioner med olika smältpunkt."
Källa: Mats- Eric Nilsson: Den hemlige kocken: Det okända fusket med maten på din tallrik. 2007. sid 193.
Här kommer det nog aldrig mer margarin över tröskeln. Är du sugen på lite?
Ett annat exempel är det populära matfettet Lätt och lagom från Arla. Det innehåller följande:
Vatten, rapsolja, vegetabiliskt fett, kärnmjölk, modifierad stärkelse, smörolja, mjölksyrakultur, koksalt 1,2%, emulgeringsmedel E471 av veg fett, surhetsreglerande medel (mjölksyra, natriumcitrat, citronsyra), konserveringsmedel E202, arom, vitamin A och D.
Arla producerar också Bregott och det innehåller följande:Grädde, vatten, rapsolja, salt 1,0%, mjölksyrakultur, vitamin A och D. Svårt att välja?Jag har läst vidare i boken Den hemlige kocken och Mats-Eric Nilsson skriver där följande om margariner: "Här är några av de processer som ingår i margarinframställning:
* Fett ur oljefröer utvinns med hjälp av extraktionsbensin.
* Fettråvarorna syrabehandlas med fosforsyra och neutraliseras med lut för att få bort lecitin och fria fettsyror.
* Oljan bleks för att avlägsna den naturliga färgen.
* Med hjälp av så kallad deodorisering tvättas smak, lukt och eventuella lösningsmedelsrester bort.
* Om fettet härdas för att få en fastare form används vätgas och nickel.
* Om det istället genomgår så kallad omestring nyttjas natriummetylat för att spjälka vissa fettsyror.
* Vissa oljor, exempelvis palmolja, nedkyls och filtreras, ibland i kombination med lösningsmedel, för att delas upp i olika fraktioner med olika smältpunkt."
Källa: Mats- Eric Nilsson: Den hemlige kocken: Det okända fusket med maten på din tallrik. 2007. sid 193.
Här kommer det nog aldrig mer margarin över tröskeln. Är du sugen på lite?
Kommentarer
Trackback